Jópár hónap kimaradt, egy hónap Kalifornia, két hét Magyarország, majdnem egy hónap India... Nem igazán volt lehetőség, hogy figyeljek, mit eszek. A jó dolog a rosszban, hogy bár szedtem fel Kaliforniában jópár kilót (mint mindig), India viszont tett róla, hogy ne legyen rajtam annyi plusz. De most kezdhetem előről. Úgyhogy új lendület, régi cél...
Mai napon mexikói étellel kezdtem. Kaliforniában sikerült megint bepakolnom jópár szakácskönyvet, ezúttal leginkább a vegetáriánus-vegán vonalon. A mai recept a Metro kiadó Vegetarian című könyvéből volt. Elég jó recepteket találtam benne. A tortilla házilag készített volt, nem volt kedvem boltit venni, amúgy is többször ki akartam már próbálni. Bár kell még gyakorolni (főleg, hogy ne süssem túl), azért egész finom lett.
Vacsorára is ugyanebből a könyvből találtam egy kukoricalepény szerűséget. Bár a nagyobb részét holnapra készítettem, azért kettőt megettem belőle.
Ja, a reggeli kimaradt sajnos, mert nem volt itthon semmi, és mire visszaértem a boltból, addigra már pont dél volt. Bár Indiában már hozzászoktam ehhez, mivel mindig átaludtuk a reggelit.
Ebéd: Vegetáriánus fajita, házi tortillával és guacamole-val
Hozzávalók:
Töltelékhez:
250 g kalifornia paprika (sárga, zöld és piros vegyesen)
115 g vöröshagyma
127 g gomba (friss gombát használtam)
1 gerezd fokhagyma
1/4 ek. csilipor (az eredeti receptben ennél több volt, de mivel elég csípős, kevesebbet használtam)
3 ek. olívaolaj
só
Guacamole-hoz:
1 avokádó
23 g mogyoróhagyma (salotta)
1/2 zöld csilipaprika
só
Tortillához:
126 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
111 g fehér tönkölyliszt
2,5 ek olívaolaj
kevés víz
só
kevés korianderlevél díszítésnek
Elkészítés:
A paprikákat csíkokra vágtam, a hagymát és a gombát úgyszintén. Az eredeti recept szerint a gombák tönkjét el kellett volna távolítani, de én benne hagytam azt is.Mindent beletettem egy edénybe.
Az olajat összekevertem a csiliporral, valamint belenyomtam a fokhagymát is. Ezt a keveréket ráöntöttem a zöldségekre. Összekeverés után hagytam állni egy kicsit.
A guacamolehoz az avokádó héját leszedtem, magját eltávolítottam, beletettem egy mixergépbe (botmixert használtam). Kicsire vágtam a mogyoróhagymát, hozzáadtam az avokádóhoz. A csilipaprikát (persze kesztyűben), félbe vágtam kimagoztam, az ereit eltávolítottam, hogy ne legyen annyira erős. Utána ezt is hozzátettem a keverékhez. Picit sót tettem hozzá. A mixerrel összekevertem, amíg egy sima keveréket kaptam. A felhasználásig hűtőbe tettem.
A tortillához összekevertem a kétféle lisztet. Sót tettem bele. Hozzákevertem az olívaolajat. Aztán öntöttem egy kevés vizet. Nem sokat először. Annyi vizet kell hozzáadni, hogy egy viszonylag nyúlós masszát kapjunk.
Közben felmelegítettem egy wok szerű edényt, és beletettem a zöldségeket, megsóztam. Többször megkeverve, sütni kezdtem.
A tortilla masszából közepes méretű labdácskákat tépdestem. Beliszteztem egy deszkát és kb 2-3 milliméteresre nyújtottam. Egy teflonsütőt kiolajoztam egy kicsit, és mikor jól felmelegedett, beletettem a tortillát. Kb 15 másodpercenként forgattam, hogy mindkét oldala süljön. Nem szabad túlsütni. Nekem sajnos sikerült, úgyhogy elkezdtek kiszáradni. Legközelebb mindenképpen figyelek erre. Amikor megsült, konyharuhába tekertem, hogy ne hűljön ki, amíg elkészül mindegyik.
Mikor a zöldség is elkészült, a tortilla lap közepére halmoztam belőle, és betekertem a két szélét, úgy, hogy a végein lógjon ki belőle zöldség.
Díszítésként koriander levelet tettem rá. Mellé tettem a guacamolét és kész is volt. Mit ne mondjak, elég hamar elfogyott...
Vacsora:
2 db Kukoricás lepény, elméletileg holnap leírom a receptjét, mert ez lenne a holnapi ebéd.
Gyors saláta:
39 g jégsaláta darabolva
15 g egyéb salátakeverék
39 g kígyóuborka
2 g vízitorma levél (nagyon szeretem salátákba)
2 g balzsamecet
1/2 ek olívaolaj
bors
A salátákat és a vízitormát összekevertem, az uborkát kis darabokra vágtam és hozzákevertem a salátához. Ráöntöttem az olívaolajat, a balzsamecetet és borsot tekertem rá. Egy egyszerű saláta.
Sikerült erőt venni magamon és tornáztam is. Leslie Sansone volt megint terítéket, ezúttal a 3 fast mile, ez is elég volt.
Utána pedig lezárásként ettem egy darab mandarint.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése