2012. november 16., péntek

Húsmentes rakott zöldbab

Keddi menü.
Mai napon valami finomat akartam enni. Próbáltam nem menni boltba a héten, így abból éltem, amit előzőleg vettem a hétvégén.
Nagyon szeretem a zöldbabot. Annak idején ezt el nem tudtam volna képzelni. Az volt bennem, hogy a zöldbab olyan szálkás, fura valami, amiből ízetlen leveseket lehet készíteni. Biztos az iskola menzán elkészített levesek hagyták bennem ezt a nyomot. Aztán anyunak elég sok volt a kertben, és próbált keresni olyan recepteket, amik nem a hagyományos módon készítik el a zöldbabot, szalonnába tekert zöldbab, sülttojásos zöldbab, etc. És akkor elkezdtem megszeretni, már jöhetett a zöldbabfőzelék is.
Mostanában már nem azt a sárga zöldbabot használom. Azta, hogy hangzik, sárga zöldbab... A zöld zöldbabot veszem. Ha tehetem akkor abból is a haricot verts néven futó, elég vékony és hosszúkás zöldbabot. Nem kell neki sok főzés vagy párolás, serc perc alatt roppanósra puhul. Viszont túlfőzve nem szeretem. 
Nos, a hűtőben ott lapult egy tábla zöldbab. Nem is emlékszem, mikor csináltam utoljára rakott zöldbabot. Azóta biztos nem, hogy próbálom kerülni a húst. Próbáltam keresgélni recepteket, hogy hogyan lehetne hús nélkül is finomra csinálni. Találtam egy nagyon jót, ahol hajdinát (nekem akkor is grecska marad) kevertek hozzá. Úgy emlékeztem, hogy volt egy zacskóval otthon, de miután felforgattam háromszor is  mindent és nem találtam, mást kellett keresnem. Így maradt a rizs magában.
Általában basmati rizst használok, de nem volt belőle elég. Volt ugyan barna basmati rizs, de annak legalább 45 perc kell, hogy megfőjjön. Annál türelmetlenebb voltam. Találtam egy nagyon kevés sima barna rizst. Úgyhogy mixed rizsből készült. Így is nagyon finom lett.

Reggeli:
Smoothie - gyümölcsturmix:
44 g körte
1/2 banán
36 g alma
36 g grapefruit
20 g mandarin
50 ml vörösáfonyalé

13 g All bran
6 g All bran flakes
50 ml tej

Ebéd:
1 db teljes kiőrlésű kenyér
21 g tonhalkrém
11 g snidling

Vacsora: Húsmentes rakott zöldbab

Hozzávalók:
48 g basmati rizs
23 g barna rizs
160 g zöldbab
35 g hagyma
50 g creme fraiche (mivel errefelé tejfölt nem kapni)
20 ml natúr kecskejoghurt
28 g sajt
1 gerezd fokhagyma
1/2 ek olívaolaj
só, bors

Elkészítés:
A babnak a száras végét levágtam, a másikat rajta hagytam. Azóta, hogy Jamie Oliver egyszer azt mondta, hogy milyen jól néz így ki, mindig úgy hagyom. A hagymát apróra vágtam és az olívaolajon pirítottam. Fél fokhgymát hozzányomtam. A megmosott zöldbabot hozzátettem és együtt sütöttem egy kicsit, majd kevés vizet hozzáöntve fedő alatt roppanósra pároltam. Vigyázni kell, hogy ne legyen túl főtt, mert úgy már nem finom.
Közben mindkét rizst egy kevés olajon pirítottam, majd másfélszeres mennyiségű sós vízben megfőztem. A barna rizsnek egy kicsit több víz kellett. 
Mikor minden elkészült, egy tűzálló tálba tettem rétegesen. Most pont zöldbabbal kezdtem, rá rizs, zöldbab, rizs, amíg tartott. A tetejére zöldbab került.
A creme fraiche-t és a joghurtot összekevertem. A fokhagyma másik felét hozzányomtam. Borsot tekertem rá és hozzákevertem a lereszelt sajtot. Ezt a masszát öntöttem a zöldbab tetejére. Villával kicsit megemelgettem, hogy a szósz lejjebb is menjen. 
Kb 200 fokra előmelegített sütőben sütöttem míg a sajt szépen megsült. Hát,valami nagyon finom lett.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése