Szerdai menü.
A mai napra megint tészta jutott, és meglepő módon megint olaszos. De ezúttal egy sütőben sült tésztát csináltam. Régebben ezt bacon-nel, sonkával csináltam. Nagyon finom szokott lenni. Sajna ilyet nem igazán csinálok már, úgyhogy gombát választottam helyette. Az utóbbi időben rászoktam, hogy a barna kalapos csiperkegombát használom. Valahol azt olvastam róla, hogy nincs a fehér és barna csiperke között különbség, de nekem valahogyan intenzívebbnek tűnik a barna. Amúgy a gombát soha nem szoktam lehámozni. Már jó régen egyszer anyukám olvasta vagy hallotta valahol, hogy a gomba íze leginkább a héjában van, úgyhogy nem szabad lehámozni. Nos, én azóta egy gombát se hámoztam. Na jó, maximum, ha nagyon csúnya barna folt volt rajta már. Amúgy utánaolvastam és tényleg több helyen javasolják, hogy hagyjuk rajta a héját, mert nemcsak hogy az íze sokkal jobb, hanem tápanyagok is vannak benne. Inkább jól meg kell mosni, ha szükséges egy kefével, és már lehet is használni. Beáztatni nem jó, mert akkor megszívja magát vízzel és veszít az ízéből is.
Reggeli:
24 g All bran
9 g All bran flakes
100 ml tej
Ebéd: Gombás sült tészta
Hozzávalók:
78 g tészta
87 g csiperkegomba
31 g hagyma
130 ml paradicsomlé
25 g reszelt sajt
2 ek olívaolaj
oregánó, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, fahéj
só, bors
Elkészítés:
A tésztát megpirítottam olajon, aztán kevés sós vízben megfőztem.
Az olaj másik felén feltettem az apróra vágott hagymát. A gombát közepes vastagságú szeletekre vágtam. Rátettem a hagymára és együtt sütöttem, míg a gomba kiengedett leve elpárolgott. Utána ráöntöttem a paradicsommártást, beletettem a fűszereket, borsot tekertem rá. Addig főztem, míg láthatóan sűrűbb lett a szósz.
Összekevertem a kifőtt tésztával. Egy tűzálló tálba tettem, a tetejére szórtam a sajtot. És közepesen meleg sütőben addig sütöttem, míg a sajt ráolvadt. Normál esetben a sajt nagyon szépen ráolvad, ez a fajta sajnos nem mutatott olyan jól. De azért finom lett.
Vacsora: Tejbegríz
41 g teljes kiőrlésű tönköly búzadara
250 ml tej
9 g nyírfacukor
1 g kakaópor
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése