Ír hetek után kicsit indiai heteket kezdtem, ezúttal saját konyhában. Mai napra vöröslencsét terveztem. Engem mindig kicsit a felesborsóra emlékeztet az íze. Könnyebben kezelhető ez a lencse, mint amit megszoktunk. Kár viszont, hogy a szép vöröses narancssárgás színe főzés közben eltűnik és sárgás színt kap helyette. Annyira jól sikerült, hogy komolyan kapargattam le a serpenyő széléről az ott maradt darabokat. A dhal különben egy főzelékféle, de mégsem teljesen. Már többféleképpen készítettem, de ez ízlett eddig a legjobban. Elég sokféle fűszert kellett hozzá használni és szerintem nagyon jól jöttek össze a végére.
Hozzá csapátit csináltam, ez egy nagyon egyszerű kenyérféle élesztő nélkül. Semmi más nincs benne, mint liszt, só, víz. Mulatságos készíteni, mert ha jól csináljuk, akkor felpúposodik sütés közben. Most egy kicsit vastagabbra hagytam, így nem száradt ki annyira és egész jól feljött.
A menü:
Reggeli:
All-Bran (kicsit már untam a weetabix-et)
Kecsketej
Ebéd - Vöröslencse dhal csapátival
Hozzávalók:
a lencséhez:
100 g vöröslencse
1 tk biovegeta
kevés só
1 babérlevél
36 g hagyma
2 tk korianderpor (eredetileg koriandermag lett volna, de az nem volt otthon)
1 tk kardamom por
1,5 tk kurkuma por
1 db fokhagyma
2 tk római kömény
1 tk őrölt gyömbér
olaj
friss korianderlevél
a csapátihoz
67 g liszt (teljes kiőrlésűt használtam)
kevés víz
só
Elkészítés:
A lencsét megmostam, a vegetával és a babérlevéllel együtt feltettem főni.
Közben a lisztet összekevertem sóval és annyi vízzel, hogy egy rugalmas tésztát kapjak. Kb 10 percig gyúrtam. Utána fóliába csomagoltam és kb 30 percig pihentettem.
A római köményt száraz serpenyőbe tettem és egy kicsit megpirítottam. Vigyázni kell, hogy ne égjen meg. Utána mozsárba tettem és finomra törtem. Összekevertem a korianderrel, gyömbérrel és a kardamommal.
A hagymát finomra vágtam, és egy kevés olajon megsütöttem, de nem szabad túlsütni. Utána rászóram az előbbi fűszerkeveréket, valamint hozzátettem a kurkumát is. Rányomtam a fokhagymát és kb 2 percig sütöttem őket.
Ezután hozzátettem a serpenyőbe a megfőtt lencsét. Még pár percig tovább főztem. A végén, mielőtt elzártam volna, friss koriandert vágtam fel és kevertem hozzá.
A pihent tésztát két részre osztottam. Kerekre és laposra nyújtottam őket sodrófával. Nem jó, ha teljesen vékonyra nyújtjuk, szerintem kb 3-4 mm vastag maradt.
Egy jó vastag talpú serpenyőt felmelegítettem, én egy ici-pici olajjal kikentem, de nem hagytam benne. Ebbe tettem a kinyújtott tésztát. Megvártam, amíg elkezd hólyagasodni, és akkor megfordítottam. Utána elkezdtem lenyomogatni a hólyagokat. Ettől a kenyér fel fog fúvódni. Nekem nem mindig fúvódik fel teljesen, de ez eddig nem volt baj. Akkor jó, ha itt-ott megkapja a serpenyő alja és barna foltok lesznek rajta. Ha elkészült, akkor az igazi indiaiak tisztított vajjal kenik meg, én csak simán átmentem rajta egy kevés vajjal.
Hát, valami isteni finom lett így együtt, meg tudtam volna belőle enni még kétszer ennyit.
Vacsora:
1/4 dinnye
pár szem cseresznye
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése