Tegnap egy félrelépős nap volt. Egy lánybúcsút ünnepeltünk, így egy török étteremben ettünk. Így egy kicsit nehéz diétázni. Már előző nap megnéztem, hogy miket lehet náluk enni. Ki is néztem magamnak a zöldségekkel töltött padlizsánt. De aztán kiderült, hogy fix menünk volt, mert nagy csoporttal mentünk. A legtöbb étel mind hússal készül, de azért megpróbáltak nekünk összeütni valami vegetáriánusat is.
Már az előétellel jóllaktam, annyit hoztak belőle. Az mondjuk nagyon finom volt. Utána viszont a főétel nem nyerte el a tetszésemet. Igazából nem volt más, mint zöldségek paradicsomos szószban, sütőben megsütve. Hát, mindegy. Aztán utána bűnöztem egy kicsit, a minibaklavák fagylalttal isteniek voltak szerintem. Hm, jó lesz elfelejteni egy időre...
Ma egyik kedvencemet csináltam, gnocchit. Régebben boltban vettem a gnocchit, és valahogy olyan rosszul sikerült megcsinálnom, hogy egy időre elment tőle a kedvem. Aztán találtam az interneten olyan recepteket, amiket lehet durumlisztből csinálni és tojás sem kell hozzá. Bár sok helyen azt olvastam, hogy a krumplis receptekhez nem is kellene tojást tenni egyáltalán. Nekem semmi problémám ezzel...
A gnocchi-ban a problémás az idő egyedül amíg elkészül. Kicsit macerás egyesével csinálgatni őket, de szerintem ebbe is bele lehet jönni. Egyelőre még javítgatok a villás technikán, amivel a recéket készítem, de majd...
A mai menü:
Reggeli
kb 131 kcal
1 db weetabix
100 ml kecsketej
Tízórai:
kb 44 kcal
152 g görögdinnye
Ebéd - Házi gnocchi olaszos paradicsommártással és hirtelen sütött spenóttal
kb 756 kcal
Hozzávalók 1 személyre:
183 g krumpli
70 g durumliszt
35 g sima liszt (én sima tönkölylisztet használtam)
61 g hagyma
2 dl paradicsomszósz
10 g fenyőmag
61 g friss spenót
19 g sajt (én kecskesajtot használtam)
1 kisebb gerezd fokhagyma
bors, kakukkfű, oregánó, friss bazsalikom, kevés fahéj
só
2 ek olívaolaj
Elkészítés:
A krumplit jól megmostam, és héjastól megfőztem sós vízben. Amikor elkészült, a héját leszedtem és összetörtem. Hagytam, hogy kihűljön. Azért nem jó ha melegen keverjük össze a liszttel, mert akkor több lisztet vesz fel.
Kimértem a kétféle lisztet és kevertem bele sót. Mikor a krumpli kihűlt, hozzákevertem a lisztes keverék egy részét. Nem biztos, hogy mindet felveszi, ezért nem öntöttem hozzá egyben. Addig gyúrtam, míg már szépen összeállt, de nem lett kemény. Utána kb 30 percet pihentettem.
A fenyőmagot egy száraz seprenyőbe tettem és kis lángon pirítottam.
A hagymát kockára vágtam, 1 kanál olajat felmelegítettem serpenyőben, a hagymát megpirítottam benne. Ráöntöttem a paradicsomlevet és hozzáadtam a fűszereket. Addig hagytam, míg szépen leredukálódott.
Közben a tésztát három részre vágtam. A részeket hosszú hengeresre sodortam és egy süteményes lapáttal kis darabokat vágtam belőle. A kis darabokat egy villán átgörtettem, hogy szép recét kapjanak.
Egy közepes lábasban vízet melegítettem, sót tettem bele. Ebbe jöttek a gnocchi-k. Nem kellett sokáig főzni, egy-két perc, ahogy feljöttek a felszínre, már készen is voltak. Nem öblítettem le őket, hanem rögtön beletettem a paradicsomos szószba. Állítólag így jobban átveszi a szósz ízét.
A spenótot megmostam, lecsöpögtettem és a másik evőkanál olajon megsütöttem kicsit, épp annyira, hogy összeessen. Egy kevés sót és fokhagymát nyomtam rá.
A gnocchit a tányérra halmoztam, a spenótot a közepére, ráreszeltem a sajtot és megszórtam a fenyőmaggal.
Egyik kedvencem, nehéz elrontani...
Vacsora
kb 217 kcal
602 g görögdinnye
Desszert - Csokikrém banánból
kb 120 kcal
1 db banán
2 tk kakaópor
A banánt összeturmixoltam a kakaóporral. Nem lett rossz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése