2021. február 20., szombat

Spenótos és lilahagymás rizs fenyőmaggal

 Ezt a receptet néhány éve találtam, de már nem emlékszem pontosan, hogy könyvben vagy neten. Nem kell sok előkészület, nem bonyolult és finom köret.

A receptben szereplő mennyiségek diétás adagnak felelnek meg, de egyébként ennek a többszörösét szoktam készíteni.

Hozzávalók 1 személyre:

31 g basmati rizs

8 g olívaolaj

10 g fenyőmag

64 g lilahagyma

72 g fagyasztott spenót levél (ha van, jobb frissből)

1 gerezd fokhagyma

Őrölt szerecsendió

só, bors


A rizst egy pohárba kimérjük, aztán az olaj harmadán átforgatjuk, addig kevergetjük, míg elkezdenek a szemek fehéredni. Ekkor felöntjük másfélszeres vízzel, sózzuk, aztán fedőt rátéve takarék lángon főzzük, és nem kevergetjük. Java végén elfőtte a levét, de még nem jó, akkor kevés vizet még töltünk hozzá.

Közben a fenyőmagot száraz teflon serpenyőben, kis tűzön megpirítjuk. Majd félretesszük egy csészével.

Amíg pirul a fenyőmag, megpucoljuk a hagymát, félbe vágjuk és felkarikázzuk. A serpenyőben a maradék olajat felmelegítjük, a hagymát puhulásig, lassú tűzön sütjük. Ne piruljon le nagyon, mert attól megkeseredik.

A spenótot kiolvasztjuk, és jól kinyomkodjuk belőle a vizet. Friss spenót esetén ez nem szükséges. A lilahagymára borítjuk, és tovább sütjük együtt.

Egy gerezd fokhagymát megpucolunk, és rányomjuk a spenótos-hagymás keverékre. Sózzuk, borsozzuk, és kevés szerecsendióval megszórjuk.

Néhány percig még kevergetjük, aztán hozzáöntjük a fenyőmagot. A legvégén beleöntjük a megfőtt rizst is, és jól elkeverjük. Ezután már tálalásra kész. Én grillezett lazacot és grillezett paradicsomot ettem hozzá. De bármi máshoz használható köretként.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése