2013. május 9., csütörtök

Sült paprika halloumival és fetával - Pipéries gemistés me hallóumi

Az utóbbi időben elég sok görög napot tartottam. Görög barátnémmal és kolléganőmmel szoktunk recepteket cserélgetni unalmas munkaórákban. Ennek köszönhetően ismerkedett meg a dödöllével, míg én a görög konyha rejtelmeiben merülhettem el nap mint nap. Nemrég nekem ajándékozott egy angol nyelvű könyvet görög receptekkel, amit annak idején a barátjának vett. A barát már magas szintre jutott a görög konyhaművészetben, úgyhogy nálam talált új gazdára a könyv (Susanna Tee - World Food GREECE).
A görög konyha amúgy is nagyon közel áll hozzám. El is kezdtem forgatni a könyvet nagy örömmel. Amúgy annyira egyszerű ételek vannak benne, hogy néha a fejemet fogtam, hogy nekem ez még nem jutott eszembe. A mostani étel is néhány alapanyagból készül és mégis hihetetlenül finom.
A halloumi sajt egy kemény sajtféle, török, görög ételekben nagyon sokat használják. Egy másik kedvencem, a saganaki is ebből készül. A recept eredetileg halloumit ír, viszont helyettesítésként fetát is ajánlják. Gondoltam, kipróbálom mindkettőt, hogy lássam a különbséget. Halloumival jobban ízlett nekem, de ezt döntse el mindenki maga.

Na, szóval a Sült paprika halloumival és fetával receptje következik.

Hozzávalók 1 személyre:

2 db piros kaliforniai paprika (érdekes, hogy mikor Kaliforniában voltam, akkor ott ezt nem kaliforniai paprikának hívták...)
2 gerezd fokhagyma
4 szelet vékonyra vágott halloumi
6 szelet vékonyra vágott feta (a feta keskenyebb, mint a halloumi)
néhány mentalevél (paprikánként kb 2 db)
1-2 ek citromlé
fél citrom héja
10 g fenyőmag
kakukkfű (ha van friss, az, ha nincs, akkor szárított)
2-3 ek extra szűz olívaolaj


Elkészítés:

Elsőként a fenyőmagot száraz serpenyőben feltettem pirulni, kis lángon persze, nehogy megégjen.
A paprikákat félbe vágtam, csumáját kiszedtem, de úgy, hogy a szára megmaradjon. Bár enni nem jó, de mutatósnak mutatós. Megkentem egy kis olajjal kívülről és belülről és egy tűzálló tálba tettem, belsejével felfelé.
A fokhagymát vékony szeletekre vágtam, és felét beleszórtam a paprikákba, egyenletesen elosztva.
A halloumit és a fetát eloszlattam a paprikákban. Rátettem 1-2 mentalevelet mindegyikre.
Reszeltem citromhéjat rájuk, aztán a maradék fokhagymát is. Minden paprikába tettem a már megpirult fenyőmagból. Még megszórtam kakukkfűvel, borssal.
A végén egy kis citromlével és olívaolajjal jól meglocsoltam.

Előmelegített sütőben, 200 fokon kb 30 percig sütöttem. De igazából akkor jó, mikor a paprika már megroggyant és itt ott megbarnult, a sajt pedig kicsit megolvadt. Teljesen nem fog elolvadni, mert egyik sajt sem olvadós fajta.

A lenti képen a felső kettő készült fetával (a sajt jóval fehérebb), az alsó kettő pedig a halloumival.



Sült paprika halloumival és fetával - Pipéries gemistés me hallóumi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése