2013. május 9., csütörtök

Barna rizzsel töltött karalábé

Ez már a második próbálkozásom volt a töltött karalábéval, a másik verziót is felteszem hamarosan. A múltkor, mikor mondtam lengyel kollégámnak, hogy miket csinálok, közölte, ja, igen, te nem eszel húst, úgyhogy kísérletezgetned kell a zöldségekkel. Azt hiszem, ez egész jól megy. :)
Általában úgy szoktam, hogy minden hétre jusson valami olyan, amit előtte még nem próbáltam. És ez általában attól függ, hogy mibe botlok bele a boltban. Régebben pl. eszembe nem jutott volna, hogy karalábét töltögessek. Azt eddig csak a húslevesben szoktuk enni és persze a karalábélevesben. De nem hiszem, hogy bármilyen más formáját megpróbáltam volna. Az előző töltött karalábé is eredetileg levesnek készült volna, aztán másképp hozta a kedvem.
Amúgy a neten a legtöbb helyen a karalábét hússal megtöltve láttam, úgyhogy igazából magamra voltam utalva, hogy hogyan csináljam. De még mindig nem vagyok a kísérletezgetés végén. :)
Végülis úgy döntöttem, hogy egyfajta pörköltes alapot fogok csinálni, és ezúttal barna rizst használtam. Köretként krumplipürét és félbevágott párolt sárgarépát készítettem.

Hozzávalók 1 db karalábéhoz:

1 db nagyobb karalábé  (most 261 g volt)
21 g barna rizs
fél fej lilahagyma
1 tk pirospaprika
körömhegynyi babérlevél, kevés majoranna
ételízesítő ízlés szerint (én szigorúan adalékanyag nélkülit használok, otthon bioboltban vettem, csak szárított zöldségek vannak benne, a sót jobb szeretem én szabályozni)
1 ek olívaolaj
29 g sajt (én kecsketejből készült sajtot használtam, most csak az van itthon, de nem a krémes fajta)
25 g natúr görögjoghurt (otthon tejfölt használnék, de itt nem igazán van hozzá hasonló, a görög joghurt meg tejföl állagú)
fél gerezd fokhagyma
só, bors

Elkészítés:

A karalábé tetejét levágtam és egy kés és kiskanál segítségével a belsejét kivájtam. Próbáltam, hogy kb. 1 cm-es vastagságú maradjon a fala. Bonyolultnak tűnik, de egész könnyen megy. Csak ne nagyon törjön be az oldala és ne lyukasszuk ki.
Annyi sós, ételízesítős vízben feltettem főni a karalábét, amennyi szépen ellepte. Kell neki szerintem minimum 20 perc. Nem kell teljesen puhának lennie, de azért már roppanós se legyen.
A barna rizst feltettem főni, kis lángon fedő alatt, kevés sóval kb. másfélszeres vízben.
Közben a karalábé kivájt belét apróra vágtam. Ehhez aprítót használtam, nem volt kedvem késsel vagdalni. 
A hagymát apró kockára vágtam és az olívaolajon megizzasztottam (nem tudom, ez-e a jó szó rá vagy megint angolból tükörfordítok - néha törni magyar...:) ). Mikor kész volt rátettem a pirospaprikát. Elkevertem és hozzátettem az összeaprított karalábé belet. Utána sóztam egy kicsit, borsoztam, hozzátettem a babérlevelet és a majorannát. Kicsit mertem rá a másik karalábé főzővizéből és fedő alatt, kis lángon sütögettem.
Mikor elkészült, összekevertem a már megfőtt barna rizzsel.
Közben a sajtot lereszeltem, beletettem a joghurtba. Hozzányomtam a fokhagymát és borsot tekertem rá. Jól összekevertem őket.
A megfőtt egész karalábét lecsöpögtettem és egy tűzálló jénaiba tettem. Beletömködtem a közben megsült, pörköltes alapú belet is.
A tetejére a sajtos joghurtot öntöttem.
Előmelegített sütőben, olyan 200 fokon, kb 25 percig sütöttem. Mivel a karalábé már igazából puha volt, így csak össze kellett, hogy süljenek. A sajt is szépen rápirult a tetejére.
Nagyon jó lett. Krumplipürét és párolt sárgarépát tettem hozzá körítésként.

Barna rizzsel töltött karalábé


Barna rizzsel töltött karalábé


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése