2013. május 9., csütörtök

Hajdinával (grecskával) töltött karalábé

Ez volt amit eredetileg kipróbáltam, még a barna rizses verzió előtt. Igazából próbáltam keresni valamit, ami nem rizs és mégis jó töltelékként. Mindenképpen szerettem volna visszatölteni a karalábé kiszedett belsejét, de még valami extrát is akartam hozzá. Gondolkodtam kölesen, de aztán végülis a grecska, vagyis hajdina mellett döntöttem. Amúgy is egészséges, és nem használom eleget. :)
Ez a recept a másikhoz képest kevesebb hozzávalót tartalmaz, folyton próbálkozok, de azt hiszem ez nem baj.


Hozzávalók 1 db karalábéhoz:

1 db közepes karalábé  (most 143 g volt)
20 g hajdina/grecska 
fél fej lilahagyma
1 tk pirospaprika
1 ek olívaolaj
7 g sajt (megint kecskesajt volt)
20 g natúr görögjoghurt
só, bors

Elkészítés:

A karalábé tetejét levágtam és egy kés és kiskanál segítségével a belsejét kivájtam. Próbáltam, hogy kb. 1 cm-es vastagságú maradjon a fala. Bonyolultnak tűnik, de egész könnyen megy. Csak ne nagyon törjön be az oldala és ne lyukasszuk ki.
Annyi vízben tettem fel főni a karalábét, amennyi szépen ellepte. Kell neki szerintem minimum 20 perc. Nem kell teljesen puhának lennie, de azért már roppanós se legyen.
A grecskát kevés olajon megpirítottam. Majd kevés vízzel felöntöttem, kicsit megsóztam és fedő alatt főztem. Nem szeretek túl sok vizet hozzárakni egyszerre, mert akkor nagyon szétfő. Inkább sokat kevergetem és mindig utántöltöm, amíg meg nem puhul.
Közben a karalábé kivájt belét apróra vágtam. 
A hagymát kis kockára vágtam és az olívaolajon üvegesre sütöttem. Mikor kész volt rátettem a pirospaprikát. Elkevertem és hozzátettem az összeaprított karalábé belet. Utána sóztam egy kicsit, borsoztam. Kicsit mertem rá a másik karalábé főzővizéből és fedő alatt, kis lángon sütögettem.
Mikor elkészült, összekevertem a már megfőtt grecskával.
Közben a sajtot lereszeltem, beletettem a joghurtba. Jól összekevertem őket.
A megfőtt egész karalábét lecsöpögtettem és egy tűzálló jénaiba tettem. Beletömködtem a közben megsült, pörköltes alapú belet is.
A tetejére a sajtos joghurtot öntöttem.
Előmelegített sütőben, olyan 200 fokon, kb 25 percig sütöttem. Mivel a karalábé már igazából puha volt, így csak össze kellett, hogy süljenek. A sajt is szépen rápirult a tetejére.

Ehhez szimplán csak krumplipürét tálaltam köretként.

Grecskával töltött karalábé

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése