Be kell vallanom, hogy nem tudok eleget enni spenótból. Spenótot tudnék enni spenóttal. Nem tudom, ez honnan jön, de néha képes lennék bevágni egy egész lábas spenótot csak úgy magában. Legtöbbször fagyasztottat veszek, de most kedvet kaptam a frissre. Kicsit csalóka szokott lenni, mikor megveszek egy nagy zacskóval, és csak kétszeri főzésre elég, mert annyira összeesik.
Igazából úgy indult a mostani ebéd, hogy találtam egy lefagyasztott lazacfilét a mélyhűtőben, és elkezdtem gondolkodni rajta, hogy vajon mi menne hozzá ízben. Így jött hozzá a tészta és a spenót.
Hozzávalók:
A sütőben párolt lazachoz:
1 adag lazacfilé
2 szelet citrom
kakukkfű, só, bors
1 ek olívaolaj
Elkészítése:
Egy akkora darab alufóliát vágtam, amekkora teljesen befedi a lazacot. Egy jénai tetejébe tettem, rátettem két szelet citromot, arra rá a halat. Megszórtam kakukkfűvel, őrölt borssal és nagyon kevés sóval. Megöntöztem az olívaolajjal. Utána jól becsomagolgattam, hogy ne jöjjön ki sehol a gőz, és előmelegített sütőben kb 20-25 percig sütöttem. Soknak hangzik ez az idő, de fagyasztott volt a hal, és így tovább tartott megsütni. Amúgy szerintem friss lazacnak elég lehet a 15 perc is talán.
Spenótos tésztához:
100 g spenót
14 g feta sajt
2 ek olívaolaj
1/2 gerezd fokhagyma
só, bors, késhegynyi reszelt szerecsendió
teljes kiőrlésű tészta
Elkészítése:
A tésztát kevés olívaolajon itt-ott megpirítottam. Utána felöntöttem épp annyi vízzel, hogy ellepje, sóztam, és alacsony lángon, fedő alatt főztem, míg meg nem puhult.
A spenót vastagabb szárát letördeltem, egy salátalecsöpögtető segítségével megmostam és megszárítottam. A maradék olajat feltettem egy serpenyőben, rá a spenótot és addig sütöttem, míg szépen összeesett. Talán olyan 3-4 perc kell neki. Rátörtem a fokhagymát, megszórtam sóval, borssal és a szerecsendióval. Mikor elkészült, már elzártam a tűzhelyet alatta, akkor kevertem hozzá az apróra tört feta sajtot.
A lazaccal együtt tálaltam.
Sütőben párolt lazac spenótos tésztával |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése